Nieuws

Herfstwandeling.

  1. Het is herfst, donderdag en de zon verschijnt net aan de horizon. Dan kan het niet anders of een groep FGG-fotografen trekt eropuit om van het moment te profiteren en nog even wat mooie seizoensfoto’s te gaan schieten.

De bestemming was landgoed ‘De Hondsdonk’ waar brede paden, smalle paden, kleurrijke paden en modderige paden elkaar afwisselden. Net als de mooie fotogenieke plekjes trouwens. Nevelige velden, bomen in alle denkbare kleuren, de zon die zijn vroege stralen brutaal over het bos uitstort, mooi spiegelend water, veel paddenstoelen en enkele oude kenmerkende optrekjes. Alles bij elkaar genoeg om als vroege wandelaar je vingers bij af te likken. En als fotograaf natuurlijk helemaal!

Kijk hieronder naar een selectie van de vele bijzondere plaatjes.

———————————————————————————————————-

Lichtjesroute Eindhoven.

Elk jaar is vanaf 18 september is Eindhoven de Lichtjesroute te zien. Het is een route van 22 kilometer door en rond de stad om te herdenken dat zij op 18 september 1944 werd bevrijd. En dan is het in lichtstad Eindhoven natuurlijk wel een goed idee om dat met lichtkunstwerken te doen.

Meteen op de eerste dag togen zeven FGG-fotografen naar de stad om enkele van die werken te bekijken en te fotograferen. Avondfotografie in een verlichte stad is immers altijd een mooie fotografische uitdaging. De eendenvijver met een complete smurfenwereld, inclusief draaiende molen, springende vissen en een Mississippi-raderboot, leek een goed begin. Daarna volgden nog een meer spookachtige omgeving en een engel en een elfje met een toverstaf. Misschien niet zo origineel, maar des te uitdagender om er wat mooie foto’s van te maken. Enkele resultaten zie je hieronder.

Na afloop bleek op de terugweg Gilze ineens een stuk verder weg te liggen dan op de voorspoedige heenreis. Rijkswaterstaat had in zijn wijsheid besloten om de A58 van Eindhoven tot Tilburg af te sluiten, wat tot een mooie toeristische route langs oorden als Oirschot, Middelbeers, Diessen en Hilvarenbeek leidde. Het was zodoende nog nét 18 september toen het einddoel werd bereikt

———————————————————————————————————-

Bezoek Militair Museum Brussel,

Op 2 augustus 1831 trok het Nederlandse leger onder aanvoering van de latere Koning Willem II vanuit Tilburg op naar Brussel, om de Belgische opstandelingen voor eens en voor altijd een lesje te leren. Het maakte niet veel indruk.

Op 31 augustus 2024, bijna tweehonderd jaar later, trokken vier fotografen uit Gilze op naar Brussel om de strijd alsnog in beeld vast te leggen. In het Militair Museum (voluit: Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) zijn immers volop boeken, schilderijen, uniformen, wapens en andere voorwerpen uit die roemruchte jaren uit de Belgische krijgsgeschiedenis te zien. Maar er is niet alleen aandacht voor het verre verleden. Er is ook recenter oorlogsmaterieel voor gebruik op de grond en in de lucht. Voor onze fotografen, met hun oog voor detail én voor overzicht, was het een luilekkerland van lijnen, licht, doorkijkjes en contrasten.

Een wandeling langs de gebouwen van het Europees Parlement (en een lekker ijsje na afloop) brachten de FGG’ers weer helemaal terug in de realiteit van vandaag. Kijk hieronder voor een selectie van de gemaakte foto’s.

———————————————————————————————————-

Avondfotografie in Heusden:

Op woensdag 12 juni togen zeven FGG-fotografen naar Heusden op zoek naar fotogenieke plekjes en taferelen. En dan heb je aan Heusden een goeie: het oude stadje lijkt haast voor fraaie en sfeervolle fotografie bedacht te zijn. De mooie haven, de intieme straatjes en pleinen, het omliggende landschap, de molen, de oude vestingstad aan de Maas, op de grens van Brabant en Gelderland, heeft het allemaal. Logisch dat onze fotografen geïnspireerd én met een hoop prachtige beelden op de SD-kaart terugkeerden naar Gilze.

Hieronder zie je een fotoselectie, die een aardig beeld geeft van die resultaten. De gezellige onderlinge sfeer moet je er zelf bij denken.

———————————————————————————————————-

FGG op Light Safari:

Op donderdagavond 25 januari trokken vier FGG-fotografen naar safaripark Beekse Bergen om planten en dieren te fotograferen. Dat klinkt gewoner dan het was. Er is daar ’s avonds namelijk geen beest te bekennen. Wat er wel was, was de ‘Beekse Bergen Light Safari’, een wandeling langs een grote hoeveelheid lichtkunstwerken. Langs de route van zo’n 1,8 kilometer was zowat de hele wereldflora en -fauna vertegenwoordigd in sprookjesachtig vormgegeven, licht uitstralende ‘levende’ have. Een lust voor het oog voor de vele bezoekers en voor onze fotografen een echte uitdaging. De foto’s moeten immers wel recht doen aan al dat moois, en als het goed is ook nog een beetje van de sfeer weergeven.

Hieronder zie je een kleine selectie.

———————————————————————————————————-

Avondfotografie in Breda.

Met slechts drie fotografen, de griep had de fotogroep stevig in zijn greep, togen we op woensdagavond 13 december naar Breda. Daar bleek dat de zieken deze keer dubbel pech hadden, want wat is de oude binnenstad mooi, zeker ’s avonds en zeker in de weken voor kerst. De verlichting was feestelijk, de straten mooi nat, de temperatuur aangenaam en de koffie lekker sterk. De drie FGG-fotografen hadden het niet beter kunnen treffen. De foto’s hieronder geven een mooi beeld van wat zo’n avond fotogewijs kan opleveren.

Intussen lijken enkele achterblijvers zich al te bezinnen om de mooie baroniestad alsnog met een avondlijk bezoek te vereren en gelijk hebben ze! Dus misschien volgen er binnenkort nog veel meer fraaie beelden op deze site.

———————————————————————————————————

Beweging.

Bewegen is gezond, dat horen we iedere dag op radio en tv. Maar hoe je beweging vastlegt op de foto, is een heel ander verhaal. Op de clubavond van 15 november hebben we ons daarover gebogen. Iedereen liet wat foto’s zien rond het thema ‘beweging/snelheid’ en vertelde iets over de manier waarop ze gemaakt waren. Soms was het beeld subtiel, zoals een licht bewegende hand, soms uitbundig, zoals een draaiend reuzenrad op volle snelheid en met felle kleuren. Andere foto’s waren juist heel statisch, maar droegen precies daardoor de spanning van de beweging. Er is veel mogelijk, afhankelijk van diafragma, sluitertijd en ISO. Dat de resultaten net zo divers zijn als de instellingsmogelijkheden laten onderstaande foto’s zien.

———————————————————————————————————-

Avondfotografie in Gorinchem.

Een oude stad, de avond valt, en zeven fotografen van Fotogroep Gilze slenteren door de straatjes en langs het water. Er zijn slechtere scenario’s voor een creatieve avond denkbaar. Op 20 september waren we in Gorinchem en vanaf de eerste schemering tot het echte donker hebben we aardig wat mooie beelden geschoten. Nou is Gorinchem natuurlijk een echt provinciestadje (met de nadruk op ‘provincie’), dus soms was het wel even geduldig wachten tot er weer eens een auto langskwam om een mooi lichtspoor vast te leggen, maar over het algemeen was het toch een mooie en vruchtbare avond. Het terras van café De Knijp bleek een goeie plek om de avond in stijl af te sluiten.

———————————————————————————————————-

FGG op safari.

Op dinsdag 11 juli zijn enkele FGG-fotografen op safari geweest. Oké, het was ‘maar’ naar de Beekse Bergen, maar daarom niet minder boeiend. Dankzij de goede inhoudelijke en logistieke voorbereiding van Frans Janssens hoefden de fotografen zich maar op één ding te concentreren: speuren naar unieke beelden, inkijkjes en tafereeltjes die een mooie foto konden opleveren. Want beestjes kijken is één ding, daarna ook nog met een prima plaatje thuiskomen is natuurlijk iets heel anders. Of wij daarin geslaagd zijn, kunt u het beste zelf beoordelen. Kijk maar eens naar de (beperkte!) selectie hieronder.

———————————————————————————————————-

Natuurtuin Kandoel.

Op woensdagavond 31 mei vertrokken zeven FGG-fotografen naar natuurtuin Kandoel bij Dongen. Echt in de buurt dus, en toch voor een aantal van ons nog onbekend. Het park wordt beheerd door vrijwilligers die in het ruim één hectare grote gebied een uitgebreide diversiteit in stand houden: takkenwallen, hagen, een grote poel met soms zéér luidruchtige kikkers, insektenhotels en volop ruimte voor broedende vogels. Er is ook een vogelkijkhut van waaruit je goed en onopvallend kunt fotograferen.

Voor natuurfotografen is het een klein paradijsje op aarde en voor fotografen met andere specialismen een verrassende en inspirerende nieuwe ervaring. Voor iedereen staat één ding in ieder geval vast: ook de natuur is behoorlijk fotogeniek. Kijk maar eens naar de resultaten hieronder.

———————————————————————————————————-

Dagje Woudrichem en Loevestein.

Op woensdag 5 april togen zeven fotografen van Fotogroep Gilze naar het oude vestingstadje Woudrichem en Slot Loevestein. Het was droog en het licht was goed, dus wat wil je als fotograaf nog meer? Een ruime keuze aan restaurants en cafés? Bij de VVV hielpen ze ons snel uit de droom: bijna alles was dicht, want de toeristenstroom komt pas donderdags op gang. We hebben tenslotte nog een goed restaurant aan het water gevonden, dus er viel uiteindelijk ook op dat punt niets te klagen.

Dan het belangrijkste, de foto’s. Slot Loevestein is zowel van binnen als van buiten heel fotogeniek. Het slot is onder andere bekend van Hugo de Groot, die er bijna vierhonderd jaar geleden als politieke gevangene opgesloten zat. In het verlengde daarvan is er nu (tot februari 2024) de tentoonstelling ‘Monddood’ met onder andere een replica van de cel van de Russische oppositieleider Alexei Navalny.

Maar er is meer: de weidse omgeving van het rivierenland, de jachthaven en natuurlijk het stadje Woudrichem zelf. Genoeg om een fotograaf een hele dag gelukkig te maken. Enkele resultaten ziet u hieronder.

———————————————————————————————————