Nieuws

FGG foto-expositie 2024

Zet het alvast maar in je agenda: op zondag 14 april 2024 is het weer zover! Dan exposeert Fotogroep Gilze weer vele nieuwe, mooie foto’s in de grote zaal van De Schakel. Niet alleen de kwaliteit, maar ook de variatie zal weer groot zijn: natuur en stad, binnen en buiten, kleur en zwartwit, realistisch en bijna abstract, gebouwen, mensen, dieren, dingen. Een professionele jury zal de foto’s beoordelen en drie prijswinnaars aanwijzen. Maar er is natuurlijk ook weer een publieksjury en daar hoor jij, als bezoeker aan de tentoonstelling, bij!

Kom dus op 14 april naar De Schakel, geniet van de foto’s en stem mee! De zaal is open van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is, als altijd, gratis.

———————————————————————————————————

Beweging.

Bewegen is gezond, dat horen we iedere dag op radio en tv. Maar hoe je beweging vastlegt op de foto, is een heel ander verhaal. Op de clubavond van 15 november hebben we ons daarover gebogen. Iedereen liet wat foto’s zien rond het thema ‘beweging/snelheid’ en vertelde iets over de manier waarop ze gemaakt waren. Soms was het beeld subtiel, zoals een licht bewegende hand, soms uitbundig, zoals een draaiend reuzenrad op volle snelheid en met felle kleuren. Andere foto’s waren juist heel statisch, maar droegen precies daardoor de spanning van de beweging. Er is veel mogelijk, afhankelijk van diafragma, sluitertijd en ISO. Dat de resultaten net zo divers zijn als de instellingsmogelijkheden laten onderstaande foto’s zien.

———————————————————————————————————-

Avondfotografie in Gorinchem.

Een oude stad, de avond valt, en zeven fotografen van Fotogroep Gilze slenteren door de straatjes en langs het water. Er zijn slechtere scenario’s voor een creatieve avond denkbaar. Op 20 september waren we in Gorinchem en vanaf de eerste schemering tot het echte donker hebben we aardig wat mooie beelden geschoten. Nou is Gorinchem natuurlijk een echt provinciestadje (met de nadruk op ‘provincie’), dus soms was het wel even geduldig wachten tot er weer eens een auto langskwam om een mooi lichtspoor vast te leggen, maar over het algemeen was het toch een mooie en vruchtbare avond. Het terras van café De Knijp bleek een goeie plek om de avond in stijl af te sluiten.

———————————————————————————————————-

FGG op safari.

Op dinsdag 11 juli zijn enkele FGG-fotografen op safari geweest. Oké, het was ‘maar’ naar de Beekse Bergen, maar daarom niet minder boeiend. Dankzij de goede inhoudelijke en logistieke voorbereiding van Frans Janssens hoefden de fotografen zich maar op één ding te concentreren: speuren naar unieke beelden, inkijkjes en tafereeltjes die een mooie foto konden opleveren. Want beestjes kijken is één ding, daarna ook nog met een prima plaatje thuiskomen is natuurlijk iets heel anders. Of wij daarin geslaagd zijn, kunt u het beste zelf beoordelen. Kijk maar eens naar de (beperkte!) selectie hieronder.

———————————————————————————————————-

Natuurtuin Kandoel.

Op woensdagavond 31 mei vertrokken zeven FGG-fotografen naar natuurtuin Kandoel bij Dongen. Echt in de buurt dus, en toch voor een aantal van ons nog onbekend. Het park wordt beheerd door vrijwilligers die in het ruim één hectare grote gebied een uitgebreide diversiteit in stand houden: takkenwallen, hagen, een grote poel met soms zéér luidruchtige kikkers, insektenhotels en volop ruimte voor broedende vogels. Er is ook een vogelkijkhut van waaruit je goed en onopvallend kunt fotograferen.

Voor natuurfotografen is het een klein paradijsje op aarde en voor fotografen met andere specialismen een verrassende en inspirerende nieuwe ervaring. Voor iedereen staat één ding in ieder geval vast: ook de natuur is behoorlijk fotogeniek. Kijk maar eens naar de resultaten hieronder.

———————————————————————————————————-

Dagje Woudrichem en Loevestein.

Op woensdag 5 april togen zeven fotografen van Fotogroep Gilze naar het oude vestingstadje Woudrichem en Slot Loevestein. Het was droog en het licht was goed, dus wat wil je als fotograaf nog meer? Een ruime keuze aan restaurants en cafés? Bij de VVV hielpen ze ons snel uit de droom: bijna alles was dicht, want de toeristenstroom komt pas donderdags op gang. We hebben tenslotte nog een goed restaurant aan het water gevonden, dus er viel uiteindelijk ook op dat punt niets te klagen.

Dan het belangrijkste, de foto’s. Slot Loevestein is zowel van binnen als van buiten heel fotogeniek. Het slot is onder andere bekend van Hugo de Groot, die er bijna vierhonderd jaar geleden als politieke gevangene opgesloten zat. In het verlengde daarvan is er nu (tot februari 2024) de tentoonstelling ‘Monddood’ met onder andere een replica van de cel van de Russische oppositieleider Alexei Navalny.

Maar er is meer: de weidse omgeving van het rivierenland, de jachthaven en natuurlijk het stadje Woudrichem zelf. Genoeg om een fotograaf een hele dag gelukkig te maken. Enkele resultaten ziet u hieronder.

———————————————————————————————————-

Nationaal Militair Museum

Om het fotografiejaar nuttig en aangenaam af te sluiten, reisden enkele FGG-fotografen op zaterdag 23 juli af naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het museum, dat gevestigd is op een deel van de voormalige vliegbasis Soesterberg, zit in een groot en modern gebouw. Er staan, liggen, hangen niet alleen veel militaire memorabilia als uniformen, wapens, voertuigen, kanonnen en vliegtuigen, er zijn ook schitterend ingerichte historische zalen en educatieve ruimtes voor kinderen. Én er is de leuk vormgegeven ‘xperience’ De Klas van ‘45. Daarin volg je in verschillende kamers hoe het vijf kinderen is vergaan die in 1945 weer voor het eerst na de oorlog terug naar de lagere school konden. Al met al meer dan genoeg om onze fotografen uit te dagen om een aantal knappe foto’s te ‘schieten’ (om in militaire termen te blijven).                                             Uiteraard ontbrak aan het eind van de jaarafsluiting de traditionele barbecue niet.

Hieronder zie je wat indrukken van het museum in Soesterberg.

———————————————————————————————————-