Nieuws

Natuurtuin Kandoel.

Op woensdagavond 31 mei vertrokken zeven FGG-fotografen naar natuurtuin Kandoel bij Dongen. Echt in de buurt dus, en toch voor een aantal van ons nog onbekend. Het park wordt beheerd door vrijwilligers die in het ruim één hectare grote gebied een uitgebreide diversiteit in stand houden: takkenwallen, hagen, een grote poel met soms zéér luidruchtige kikkers, insektenhotels en volop ruimte voor broedende vogels. Er is ook een vogelkijkhut van waaruit je goed en onopvallend kunt fotograferen.

Voor natuurfotografen is het een klein paradijsje op aarde en voor fotografen met andere specialismen een verrassende en inspirerende nieuwe ervaring. Voor iedereen staat één ding in ieder geval vast: ook de natuur is behoorlijk fotogeniek. Kijk maar eens naar de resultaten hieronder.

Dagje Woudrichem en Loevestein.

Op woensdag 5 april togen zeven fotografen van Fotogroep Gilze naar het oude vestingstadje Woudrichem en Slot Loevestein. Het was droog en het licht was goed, dus wat wil je als fotograaf nog meer? Een ruime keuze aan restaurants en cafés? Bij de VVV hielpen ze ons snel uit de droom: bijna alles was dicht, want de toeristenstroom komt pas donderdags op gang. We hebben tenslotte nog een goed restaurant aan het water gevonden, dus er viel uiteindelijk ook op dat punt niets te klagen.

Dan het belangrijkste, de foto’s. Slot Loevestein is zowel van binnen als van buiten heel fotogeniek. Het slot is onder andere bekend van Hugo de Groot, die er bijna vierhonderd jaar geleden als politieke gevangene opgesloten zat. In het verlengde daarvan is er nu (tot februari 2024) de tentoonstelling ‘Monddood’ met onder andere een replica van de cel van de Russische oppositieleider Alexei Navalny.

Maar er is meer: de weidse omgeving van het rivierenland, de jachthaven en natuurlijk het stadje Woudrichem zelf. Genoeg om een fotograaf een hele dag gelukkig te maken. Enkele resultaten ziet u hieronder.

 

Nationaal Militair Museum

Om het fotografiejaar nuttig en aangenaam af te sluiten, reisden enkele FGG-fotografen op zaterdag 23 juli af naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het museum, dat gevestigd is op een deel van de voormalige vliegbasis Soesterberg, zit in een groot en modern gebouw. Er staan, liggen, hangen niet alleen veel militaire memorabilia als uniformen, wapens, voertuigen, kanonnen en vliegtuigen, er zijn ook schitterend ingerichte historische zalen en educatieve ruimtes voor kinderen. Én er is de leuk vormgegeven ‘xperience’ De Klas van ‘45. Daarin volg je in verschillende kamers hoe het vijf kinderen is vergaan die in 1945 weer voor het eerst na de oorlog terug naar de lagere school konden. Al met al meer dan genoeg om onze fotografen uit te dagen om een aantal knappe foto’s te ‘schieten’ (om in militaire termen te blijven).                                             Uiteraard ontbrak aan het eind van de jaarafsluiting de traditionele barbecue niet.

Hieronder zie je wat indrukken van het museum in Soesterberg.

———————————————————————————————————-