Nieuws

FGG foto-expositie 2024

Zet het alvast maar in je agenda: op zondag 14 april 2024 is het weer zover! Dan exposeert Fotogroep Gilze weer vele nieuwe, mooie foto’s in de grote zaal van De Schakel. Niet alleen de kwaliteit, maar ook de variatie zal weer groot zijn: natuur en stad, binnen en buiten, kleur en zwartwit, realistisch en bijna abstract, gebouwen, mensen, dieren, dingen. Een professionele jury zal de foto’s beoordelen en drie prijswinnaars aanwijzen. Maar er is natuurlijk ook weer een publieksjury en daar hoor jij, als bezoeker aan de tentoonstelling, bij!

Kom dus op 14 april naar De Schakel, geniet van de foto’s en stem mee! De zaal is open van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is, als altijd, gratis.

———————————————————————————————————-

FGG op Light Safari:

Op donderdagavond 25 januari trokken vier FGG-fotografen naar safaripark Beekse Bergen om planten en dieren te fotograferen. Dat klinkt gewoner dan het was. Er is daar ’s avonds namelijk geen beest te bekennen. Wat er wel was, was de ‘Beekse Bergen Light Safari’, een wandeling langs een grote hoeveelheid lichtkunstwerken. Langs de route van zo’n 1,8 kilometer was zowat de hele wereldflora en -fauna vertegenwoordigd in sprookjesachtig vormgegeven, licht uitstralende ‘levende’ have. Een lust voor het oog voor de vele bezoekers en voor onze fotografen een echte uitdaging. De foto’s moeten immers wel recht doen aan al dat moois, en als het goed is ook nog een beetje van de sfeer weergeven.

Hieronder zie je een kleine selectie.

———————————————————————————————————-

Avondfotografie in Breda.

Met slechts drie fotografen, de griep had de fotogroep stevig in zijn greep, togen we op woensdagavond 13 december naar Breda. Daar bleek dat de zieken deze keer dubbel pech hadden, want wat is de oude binnenstad mooi, zeker ’s avonds en zeker in de weken voor kerst. De verlichting was feestelijk, de straten mooi nat, de temperatuur aangenaam en de koffie lekker sterk. De drie FGG-fotografen hadden het niet beter kunnen treffen. De foto’s hieronder geven een mooi beeld van wat zo’n avond fotogewijs kan opleveren.

Intussen lijken enkele achterblijvers zich al te bezinnen om de mooie baroniestad alsnog met een avondlijk bezoek te vereren en gelijk hebben ze! Dus misschien volgen er binnenkort nog veel meer fraaie beelden op deze site.

———————————————————————————————————

Beweging.

Bewegen is gezond, dat horen we iedere dag op radio en tv. Maar hoe je beweging vastlegt op de foto, is een heel ander verhaal. Op de clubavond van 15 november hebben we ons daarover gebogen. Iedereen liet wat foto’s zien rond het thema ‘beweging/snelheid’ en vertelde iets over de manier waarop ze gemaakt waren. Soms was het beeld subtiel, zoals een licht bewegende hand, soms uitbundig, zoals een draaiend reuzenrad op volle snelheid en met felle kleuren. Andere foto’s waren juist heel statisch, maar droegen precies daardoor de spanning van de beweging. Er is veel mogelijk, afhankelijk van diafragma, sluitertijd en ISO. Dat de resultaten net zo divers zijn als de instellingsmogelijkheden laten onderstaande foto’s zien.

———————————————————————————————————-

Avondfotografie in Gorinchem.

Een oude stad, de avond valt, en zeven fotografen van Fotogroep Gilze slenteren door de straatjes en langs het water. Er zijn slechtere scenario’s voor een creatieve avond denkbaar. Op 20 september waren we in Gorinchem en vanaf de eerste schemering tot het echte donker hebben we aardig wat mooie beelden geschoten. Nou is Gorinchem natuurlijk een echt provinciestadje (met de nadruk op ‘provincie’), dus soms was het wel even geduldig wachten tot er weer eens een auto langskwam om een mooi lichtspoor vast te leggen, maar over het algemeen was het toch een mooie en vruchtbare avond. Het terras van café De Knijp bleek een goeie plek om de avond in stijl af te sluiten.

———————————————————————————————————-

FGG op safari.

Op dinsdag 11 juli zijn enkele FGG-fotografen op safari geweest. Oké, het was ‘maar’ naar de Beekse Bergen, maar daarom niet minder boeiend. Dankzij de goede inhoudelijke en logistieke voorbereiding van Frans Janssens hoefden de fotografen zich maar op één ding te concentreren: speuren naar unieke beelden, inkijkjes en tafereeltjes die een mooie foto konden opleveren. Want beestjes kijken is één ding, daarna ook nog met een prima plaatje thuiskomen is natuurlijk iets heel anders. Of wij daarin geslaagd zijn, kunt u het beste zelf beoordelen. Kijk maar eens naar de (beperkte!) selectie hieronder.

———————————————————————————————————-

Natuurtuin Kandoel.

Op woensdagavond 31 mei vertrokken zeven FGG-fotografen naar natuurtuin Kandoel bij Dongen. Echt in de buurt dus, en toch voor een aantal van ons nog onbekend. Het park wordt beheerd door vrijwilligers die in het ruim één hectare grote gebied een uitgebreide diversiteit in stand houden: takkenwallen, hagen, een grote poel met soms zéér luidruchtige kikkers, insektenhotels en volop ruimte voor broedende vogels. Er is ook een vogelkijkhut van waaruit je goed en onopvallend kunt fotograferen.

Voor natuurfotografen is het een klein paradijsje op aarde en voor fotografen met andere specialismen een verrassende en inspirerende nieuwe ervaring. Voor iedereen staat één ding in ieder geval vast: ook de natuur is behoorlijk fotogeniek. Kijk maar eens naar de resultaten hieronder.

———————————————————————————————————-

Dagje Woudrichem en Loevestein.

Op woensdag 5 april togen zeven fotografen van Fotogroep Gilze naar het oude vestingstadje Woudrichem en Slot Loevestein. Het was droog en het licht was goed, dus wat wil je als fotograaf nog meer? Een ruime keuze aan restaurants en cafés? Bij de VVV hielpen ze ons snel uit de droom: bijna alles was dicht, want de toeristenstroom komt pas donderdags op gang. We hebben tenslotte nog een goed restaurant aan het water gevonden, dus er viel uiteindelijk ook op dat punt niets te klagen.

Dan het belangrijkste, de foto’s. Slot Loevestein is zowel van binnen als van buiten heel fotogeniek. Het slot is onder andere bekend van Hugo de Groot, die er bijna vierhonderd jaar geleden als politieke gevangene opgesloten zat. In het verlengde daarvan is er nu (tot februari 2024) de tentoonstelling ‘Monddood’ met onder andere een replica van de cel van de Russische oppositieleider Alexei Navalny.

Maar er is meer: de weidse omgeving van het rivierenland, de jachthaven en natuurlijk het stadje Woudrichem zelf. Genoeg om een fotograaf een hele dag gelukkig te maken. Enkele resultaten ziet u hieronder.

———————————————————————————————————